The Imitation Game: Genier i arbeid

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Med The Imitation Game har norske Morten Tyldum – kjent for Hodejegerne – laget sin første engelskspråklige film.

Hvordan han fikk jobben? Overfor London Evening Standard forklarer Tyldum at Hodejegeren-suksessen ga ham mange muligheter til å lage en film i Hollywood. De var som regel heltefilmer av et eller annet slag.

– Men så fikk jeg manuset til The Imitation Game og jeg ble besatt av det fordi det var slik en fremragende historie. Noen ganger leser du noe og du bare må lese mer og mer om bakgrunnen … Dette er en fin historie fordi den handler om hvor viktig det er å ha folk som tenker annerledes, og som ikke bare er en del av normen. Jeg syntes det var en veldig viktig historie å fortelle.

The Imitation Game handler om den britiske matematikeren og datageniet Alan Turing, som var mesterhjernen bak britenes løsning på tyskernes Enigma-kode under andre verdenskrig. Turing var årevis forut sin tid og regnes i dag som den moderne datamaskinens far.

Turing og hans team jobbet under et voldsomt tidspress på Bletchley Park i Milton Keynes, Buckinghamshire, i Storbritannia. Filmen omhandler tenårene til Turing, arbeidet med Enigma-koden og tragedien etter krigen, da han i 1952 ble anmeldt for homoseksuelle handlinger som den gang var kriminalisert. Han aksepterte å motta hormonbehandling, fremfor fengselstraff. På grunn av behandlingen ble Turing impotent og utviklet bryster. Han mistet også jobben hos det britiske etterretningsbyrået og ble nektet å reise til USA.

Turner døde i 1954, rett før han ble 42 år, av cyanidforgiftning.

Før kinolanseringen i Norge, har The Imitation Game gjort det strålende under flere festivaler. Den vant People’s Choice Award for Best Film under Toronto International Film Festival i september 2014 og var åpningsfilmen under BFI London Film Festival i London i oktober 2014. Og nylig ble det kjent at den fikk fem Golden Globe-nominasjoner. Det er også godt mulig det blir Oscar-nominasjoner.

Filmingen fant sted på flere historiske steder, blant annet Sherborne og Bletchley Park hvor det viktige arbeidet foregikk under andre verdenskrig.

– Filmen er ingen historietime. Det er en advarsel om at dette veldig lett kan skje igjen. Og at det er fornærmende at noen autoriteter nå kan si, «Å, han er tilgitt». Den eneste som skulle kunne tilgi er Turing, og han kan ikke, fordi vi drepte ham. Og dette gjør meg veldig sint, forklarte hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch til homomagasinet Out.

– Det er en kompleks historie. Det har homoelementene, men også hvordan Turings ideer ble holdt hemmelige, hvor ekstremt viktig hans arbeid var under krigen, og at han aldri har fått æren for det, sier Morten Tyldum i et intervju med Empire.

– Det er en film om folk på sidelinjen, og jeg var jo selv også en på utsiden av Hollywood, så kanskje det er en parallell der, sier Tyldum i et intervju med denofgeek.com.

– Jeg ville lage en film som var en hyllest til de som er utenfor og tenker annerledes. Og siden dette er min første engelskspråklige film, så tenkte jeg at jeg kanskje skulle gjøre det vanskeligste man kan gjøre: en dialogdrevet, britisk periodedrama. Så jeg kan ikke gjemme meg bak eksplosjoner eller action denne gangen! Jeg håper jeg kan være en filmskaper hvor hver film kan være anneledes og ikke bare lage en type film.

Til London Evening Standard sier han at BBC er å takke.

– Ja, jeg er fra Norge, men jeg har alltid følt at jeg har vokst opp med britisk kultur. Vi hadde alt fra BBC på TV, så britisk drama føles veldig hjemme for meg, forklarer Tyldum.

Opprinnelig publisert i KINOMAGASINET 7•2014 (FORBRUKERUTGAVEN).

LES KINOMAGASINET 7•2014 NEDENFOR!

Nå kan du lese den nye utgaven av KINOMAGASINET digitalt – i alle nettlesere, på smarttelefoner, nettbrett og laste ned som PDF, hvis du ønsker det!

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom