
Film fra Sør-festivalen
Film fra Sør er Oslos største filmfestival, og ble første gang arrangert på Blindern i 1991. Over 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika vises i løpet av elleve dager på Nordisk Film kino Vika og Klingenberg, på Cinemateket i Oslo og på Vega Scene. Film fra Sør er Østlandets største filmfestival og Nord-Europas største innen sin nisje.
Årets Film fra Sør-festival går av stabelen 8.-18.november 2018.
Årets Film fra Sør-festival går av stabelen 8.-18.november i Oslo, og det er den prisvinnende filmen Shoplifters, som åpner den elleve dager lange festivalen.
Festivalen anno 2018 er den 28. utgaven av Film fra Sør-festivalen.
Shoplifters, laget av den japanske stjerneregissøren Hirokazu Kore-eda, skildrer familien Shibatas liv i fattigdom og deres kamp for å overleve. Kore-eda beskriver selve grunnmuren i filmen med spørsmålet «hva er det som skaper en familie?»
Filmen vant Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes, og har fått gode anmeldelser og stor kommersiell suksess.

Lasse Skagen er kunstnerisk leder for Film fra Sør-festivalen. Foto: Film fra Sør
– Dette er fortellerkunst på sitt ypperste; rørende, humanistisk, samfunnskritisk og morsom. En Gullpalme-vinner blant de aller største noensinne, sier Lasse Skagen, kunstnerisk leder i Film fra Sør.
– Det er en stor ære å få åpne årets Film fra Sør-festival, og det føles ekstra godt å åpne festivalen med en film regissert av Hirokazu Kore-eda som vi har jobbet med på tre av hans foregående filmer. Shoplifters er en sjarmerende og hjerteskjærende film som er full av vakre øyeblikk, uttaler Marius Olsen, daglig leder i det norske distribusjonsselskapet Another World Entertainment.

Ketil Sveen (t.v.) og Marius Olsen i Another World Entertainment (AWE) pleier hvert år å vise frem kommende filmer under Den norske filmfestivalen. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Skrekk og gru og masse «feel-good» fra AWE høsten/vinteren 2018/2019
Dramaet utspiller seg i Tokyo og er inspirert av nedgangen i den japanske økonomien.
Faktiske nyhetsartikler skildrer mange japaneres liv i fattigdom, og hvordan de har blitt tvunget til å stjele fra butikker for å overleve – akkurat som familien Shibata. Skildringen av fattigdom i dagens Japan har til dels møtt motstand i hjemlandet.

Fra Shoplifters.
– Filmen er visstnok dårlig likt av det politiske etablissementet og av statsminister Shinzō Abe, forklarer Lasse Skagen.
– I sin research til filmen hentet Kore-eda frem ganske triste historier fra det japanske samfunnet, om barn som lever i fattigdom og går for lut og kaldt vann.
Facebook
RSS