Oslo-jordskjelv og polarferd blir film

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Motion Blur Films AS og regissør Espen Sandberg trakk det lengste strået i kappløpet om produksjonsmidler fra Norsk filminstitutt til en Roald Amundsen-film. Og Fantefilm Fiksjon AS vil følge opp katastrofefilm-«bølgen» med Skjelvet.

Torsdag 8. september 2016 ble det vedtatt produksjonstilskudd til to markedsvurderte kinofilmer, melder Norsk filminstitutt.

Den ene altså en film om eventyreren Roald Amundsen, og det andre til et jordskjelv lagt til hovedstaden. I samme runde ble det også gitt produksjonstilskudd til ett Nye veier dokumentarprosjekt.

Roald Amundsen

Det var hele tre Roald Amundsen-filmprosjekter på gang i Norge. Nordisk Film, Friland og Motion Blur har alle slike prosjekter. Det ble altså sistnevnte, Motion Blur Films AS og regissør Espen Sandberg, som vant NFI-kampen.

De er nå tildelt 15 millioner kroner i produksjonstilskudd etter markedsvurdering til kinofilmen Roald Amundsen, som er en film om polfareren og hans utrolige liv.

Totalbudsjettet er på spenstige 75 million kroner, og det er det første filmprosjektet hvor Espen Sandberg skal regissere uten sin faste makker Joachim Rønning. De to er kjente for supersuksesser som Max Manus (2008) og Kon-Tiki (2012) – og sammen med Joachim Rønning har Sandberg nylig avsluttet sin første store Hollywood-produksjon med den femte filmen i Pirates of the Caribbean-serien: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017).

Roald Amundsen er historien om verdens største polfarer, men også om en fascinerende privatperson. Om nødvendig løy han og bedro sine nærmeste for å oppnå det han ville, og som en konsekvens lyktes han profesjonelt, men betalte en høy pris som menneske. Amundsens største støttespiller i mer en tjue år var broren Leon, hvis historie også vil bli fortalt i filmen.

Opptakene er tenkt å starte først høsten 2017.

Skjelvet

Fantefilm Fiksjon AS er tildelt 13,9 milloner kroner i produksjonstilskudd etter markedsvurdering til katastrofefilmen Skjelvet. Totalbudsjettet er på 52,1 mill. kroner.

I 1904 rystet et jordskjelv med styrke 5,4 på Richters skala Oslo og områdene rundt. Jordskjelvet hadde sitt episentrum i Oslo-Graben som går tvers i gjennom Norges hovedstad. Den dag i dag registreres det fremdeles rystelser herfra. Geologene kan ikke være sikre, men argumenter tilsier at vi kan forvente store fremtidige skjelv i dette området. Når de eventuelt kommer kan ingen med sikkerhet si.

Fantefilm er senest kjent for Bølgen, som ble den mest sette filmen i Norge i 2015. Manusforfatterne Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake har tidligere samarbeidet på Gåten Ragnarok (2013) og nevnte Bølgen (2015). Eeg har tidligere skrevet manus til blant annet Tusen ganger god natt (2013) og premiereklare Kongens nei (2016).

Regissør John Andreas Andersen har arbeidet i filmbransjen i mer enn 20 år. Han har sin utdannelse fra American Film Institute i Los Angeles. Andersen har for det meste arbeidet som fotograf i filmbransjen, på blant annet The Snowman (2016, D.O.P 2nd unit), Flaskepost fra P (2016) og Hodejegerne (2011). Han hadde co-regi på Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014), og har regissert to episoder av TV-dramaserien Okkupert (2015).

Når knoklene blir gele

Norsk fjernsyn AS med regissør Tommy Gulliksen er tildelt 1.002.500 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Når knoklene blir til gele, som er et utradisjonelt portrett av Michael Krohn, frontfigur, vokalist og låtskriver i Raga Rockers.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom