
Oslo Pix 2017
8.-13. juni
Festivalen åpner med norske Fra balkongen laget av Ole Giæver og avsluttes med italenisk-franske En smak av lykke (La pazza gioia) av Paola Virizi. Blant filmene som konkurrerer i hovedprogrammet finner vi Loving, Mister Universo, Baden Baden, The Fixer, Fra balkongen, Glory, God’s Own Country, Heal the Living og The Ornithologist.
12.000 er besøksmålet for det første året med hovedstadens nye filmfestival – Oslo Pix.
Under en «slippfest» i Oslo sentrum tirsdag 23. mai 2017 ble programmet offisielt lansert.
KINOMAGASINET var tilstede for å sjekke ut hvordan festivalledelsen har det nå, ikke mange dagene før avspark 8. juni.
Markeds- og kommunikasjonssjef Ida Johannessen og programansvarlig Cato Fossum var glade for endelig å ha sluppet «katta ut av sekken»: Den store, flotte tabloide programavisen både fysisk, og selvsagt digitalt på nett, samt som egen applikasjon både for iOS og Android.
– Ja, hvordan er nervene nå?
– Bra! Det ligger mye arbeid bak å sette sammen programmet. Nå håper vi at publikum kommer. Men vi er selvfølgelig nervøse og spente, og gleder oss, svarer Johannessen og Fossum.
– Besøksmålet?
– 12.000.
– Men hvis det blir 3.000 eller 6.000, hva da?
– Da må vi gjøre det bedre på år to, tre, fire og fem. Vi tror mange av de tidligere Oslo-festivalene har feilet tidligere fordi de så festivalen i ettårsperspektiv. Det tar tid å bygge en varemerke. Vi fokuserer på hva Oslo Pix skal være om minst fem år, svarer duoen.
Ida Johannessen forteller at Oslo Pix flere års arbeid, men også en drøm Festivalkontoret har hatt om å bygge opp en vindu for kvalitetsfilm fra Nord-Amerika og Europa.
Med 26 års erfaring fra å bygge opp Film fra Sør-festivalen fra visninger på en enslig kino til å favne alle i Oslo og bygge opp en filmkultur for filmer som ikke hadde et større publikum (festivalen viser filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika), mener Johannessen at teamet bak har alle forutsetninger for å lykkes.
– Vi trenger et nytt sted å putte kvalitetsfilmen fra Europa og Nord-Amerika, slår hun fast bestemt.
– Ja, vi føler balansen er bra. Vi gir de små filmene stor plass, den store filmen rettmessig plass, og gir plass til de filmene man ellers ikke får sett på norske kinoer. Vi har en del førpremierer, og vi gir lokal film den oppmerksomheten den fortjener, utdyper Cato Fossum.
– Vi vil sette filmene i nye sammenhenger, med gjester og samtaler rundt filmene. En sammenheng som gir filmene et push og skaper rammen rundt filmvisningene i Oslo, som vi nå mangler.

Dette er teamet bak historiens aller første Oslo Pix: Foran fra venstre: gjestekoordinator Hanna von Bergen, eventkoordinator Hilde Drange, markeds- og kommunikasjonssjef Ida Johannessen, presseansvarlig Anett Fondevik, webredaktør Johanne Svendsen Rognlien, produsent Ida Guldbrandsen, konstituert daglig leder Susann Østigaard, frivilligansvarlig Thea Nærdal. Bakerst fra venstre: programkoordinator Eivind Grøtteland, programansvarlig Cato Fossum, skoleansvarlig Per Eirik Gilsvik, strategisk rådgiver Lasse Skagen, printkoordinator Mads Wølner Voss. Vennlig hilsen, Ida Johannessen. Foto: Johnny Vaet Nordskog/Oslo Pix.
Det blir Saga og Klingenberg i regi av Nordisk Film Kino som blir festivalens hovedsaler, men det blir også en bakgårdsvisning hos en heldig Oslo-boer, utendørsvisning i gaten utenfor Saga kino, visning på kunstprosjektet SALT i Bjørvika i Oslo og noen visninger hos Kunstnernes hus kino.
– Hvorfor vil dere lykkes der flere andre har feilet med Oslo-filmfestivaler?
– Vi har en utrolig erfaren stab. Vi trekker veksler på en stab som kan lage festival. En ting er å programmere film, noe annet er å lage rammen rundt. Festivalkontoret kan det. Men vi har enydmyk tilgang til oppgaven. Det tar tid å bygge varemerket, og det er viktig festivalen får lov å vokse seg større år for år. Vårt mål er ikke å være størst fra start, for slikt krever tid og tålmodighet, sier Johannessen.
Festivalen skal ha et festivalsentrum mellom Klingeberg og Saga. Her kan publikum ta seg en matbit og noe å drikke, mens de slår av en prat med andre filmentusiaster eller hører på noen på festivalscenen. Der blir det alt fra regissørsamtaler, skuespillermøter, til filmquiz, podcast-innspillinger og annen underholdning.
– Hvordan ser dere for dere Oslo Pix på sikt?
– Vi ser opp til de andre store norske festivalene og har en søsterfestival i københavnske CPH:PIX. Tromsø internasjonale filmfestival med 60.000 besøkende og særegne kuratering er et forbilde, men vi tror det vil ta lengre tid enn fem år før vi er på det nivået.
Cato Fossum har erfaring nettopp fra Tromsø-festivalen. De siste fem årene har han hatt katalogansvar og vært med på programmeringen.
– Det er mye bra film fra Nord-Amerika og Europa som ikke har noe publikum. Alle kan strømme film hjemme, men det er fortsatt stort kinobesøk og folk søker til kollektive opplevelser, så potensielt kan vi bli en stor publikumsfestival, mener Cato Fossum.
– Dere har en sommerfestival. Er dere mer bekymret for været enn filmutvalg og profil?
– Vi vet vi har et bra program. Klarer vi å oppdra folk til å gå på kino på sommeren, knekker vi den koden, er mye gjort. Det er potensiale for kinofilmer i juni, og vi vil bidra med åforbedre besøkstallet. Tidspunktet i juni gjør at vi kan løfte frem filmer som ikke har en plattform og bygge en ny kinokultur.
– Hvorfor ble det juni?
– Det var etter dialog med Nordisk Film Kino og norske distributører. I juni kan vi boltre oss i salkapasitet på Oslo-kinoene og være en verdifull og nyttig plattform for å skape synlighet for sommerfilmene og filmer som skal opp tidlig høst.

Programansvarlig Cato Fossum har fem års erfaring fra Tromsø internasjonale filmfestival. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
– Føler dere at festivalen er blitt godt nok kjent blant publikum?
– Vi håper det. Vi merker på Klubb Pix, som har vært gratisvisninger i forkant av festivalen av Raw, Kjempen og Elle, at det har vært veldig bra besøk med mange folk vi ikke har sett før. Det tar vi som et bra tegn og at folk er nysgjerrige!
Cato Fossum sier at festivalen har klare filmprofiler:
– Vi har konkurranseprogrammer for spillefilmer og dokumentarer, en egen fransk seksjon, sjangerfilmer, filmer for barn/unge, nordiske filmer og førpremierer på større filmer.
– Da Nordisk Film Kino, dvs. Egmont, overtok Oslo Kino for fire år siden, i 2013, lovte de en stor filmfestival i Oslo. Hvordan har deres rolle vært?
– NFK bidrar med sponsormidler, tjenester, ressurser, saler … Christin Berg fra Nordisk Film Kino har vært en viktig drivkraft med å sette sammen programmet, sammen med resten av programrådet. Dette arbeidet ville ha vært umulig uten henne.
Facebook
RSS