
OM FILM FRA SØR-FESTIVALEN
Film fra Sør-festivalen er Oslos største filmfestival, og ble første gang arrangert på Blindern i 1991. 85 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika vises i løpet av elleve dager for 25 000 publikummere. Festivalen foregår på Vika og Klingenberg Kino i tett samarbeid med Nordisk Film Kino, og på Cinemateket i samarbeid med Norsk filminstitutt. Hovedprisen, Sølvspeilet, deles ut hvert år til den beste filmen i hovedkonkurransen. Film fra Sør er Østlandets største filmfestival og Nord-Europas største innen sin nisje.
Stiftelsen Film fra Sørs formål:
- Presentere kvalitetsfilm og filmskapere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum
- Å være et viktig møtested for filmskapere fra sør og nord
- Gjennom filmvisninger og debatt nyansere bildet av land i sør, og gi nordmenn i alle aldre økt forståelse av verden rundt dem.
- Festivalen skal skape et engasjement for filmkultur, og mangfold på kino, i landets hovedstad
Det er duket for Film fra Sør-festival i Oslo fra 9. til 19. november 2017. Dette er festival nr. 27 i rekken.
Det er allerede sluppet noen smakebiter fra årets program, og festival-programmet i sin helhet offentliggjøres 26. oktober med et arrangement på Nordisk Film Kino Vika i Oslo, inkludert visning av filmen La Familia. (Meld din interesse for arrangementet via Facebook-siden.)
Film fra Sør-festivalen mener at de i 2017 byr på nye verk fra noen av verdens ledende filmskapere, fascinerende dokumentarer, hakesleppfremkallende kunstfilm og selvsagt ren underholdningsfilm. I tillegg får sjangerfilmen en ekstra god plass i en egen sjangerseksjon, med japansk vampyrfilm, hardkokt koreansk action og vietnamesisk body-horror.
Film fra Sør har inviterte anerkjente filmskapere til Oslo, og i år kommer den iranske regissøren Mohammad Rasoulof.
Å bruke ordet «modig» om kontroversielle kunstnere er kanskje en klisjé, men få fortjener merkelappen mer enn Mohammad Rasoulof. I 2009 var han blant filmskaperne som tydelig støttet opposisjonens grønne revolusjon for demokrati i Iran. Etter at regimet slo tilbake, ble Rasoulof og andre opposisjonelle kunstnere arrestert i 2010, mens han arbeidet på sin fjerde spillefilm, Goodbye. Både Rasoulof og Jafar Panahi ble dømt til fengsel samt yrkes- og utreiseforbud.
Men nå har Rasoulof fått passet sitt konfiskert av iranske myndigheter etter et besøk på Telluride Film Festival.
«Mohammad Rasoulof står ved siden av Jafar Panahi som sentrale bautaer i den kritiske fortellingen om det iranske samfunnet, og vi har gjennom flere år hatt Rasoulof på blokka som en ønsket gjest. Da vi fikk dette bekreftet for noen uker siden var det jubel i taket. Den siste tidens utvikling er bekymringsverdig. Vi vet at disse prosessene kan trekke ut i tid, men vi holder tett kontakt med Rasoulof og håper problemet løser seg innen han reiser til Film fra Sør. Vi håper på det beste,» sier kunstnerisk leder Lasse Skagen.
Med en dom bak seg for ulovlig filming og med trusselen om ytterligere fengselsopphold hengende over hodet, er Rasoulofs nyeste film, A Man of Integrity, spilt inn i hemmelighet, og er en av filmene som vises på årets festival. Filmen ble vist i Un Certain Regard-seksjonen under årets filmfestival i Cannes, og stakk av med hovedprisen.

Film fra Sør-festival fra 9. til 19. november 2017.
En av filmene i årets sjangerprogram er den brasilianske Good Manners. Filmen konsentrerer seg om Clara som jobber som hushjelp for Ana, en rik, høygravid kvinne. Graviditeten gjør Ana konstant sulten, men alt hun vil spise er kjøtt. Ved fullmåne legger en bevisstløs Ana ut på nattevandring, og jo nærmere hun kommer termin, desto mindre kontroll har hun over egen kropp.
Good Manners glir sømløst mellom skrekkfilm, romantisk drama, oppvekstskildring og body-horror, med klasseforskjeller i samtidens Brasil som bakteppe.
Regissørenes bak Good Manners har tidligere laget filmen Hard Labour som ble vist på Film fra Sør-festivalen i 2011.
Den indiske dramakomedien Lipstick Under My Burkha portretterer fire indiske kvinner som alle slåss for å finne sin identitet og løsrive seg fra tradisjonelle forventninger i det indiske samfunnet. Det er med andre ord kvinners egne drømmer og fantasier som står i sentrum for handlingen i denne tankevekkende, morsomme og viktige filmen.
Lipstick Under My Burkha vant Oxfam-prisen for beste film om likestilling på filmfestivalen i Mumbai i 2016. Siden ble den nektet videre distribusjon i India, fordi den var for «dameorientert» og skildrer seksualitet for åpenlyst. Etter langvarig kamp mot filmsensuren fikk den sin offisielle premiere i India i juli i år, noe som er omtalt som en seier for landets kvinner.
Facebook
RSS